FacebookTe asteptam si pe Facebook

A FOST O NOAPTE “NEAGRĂ”. CE ZILE NE AŞTEAPTĂ?

Marţi 31 ianuarie 2017, la ora 10 noaptea (!), Guvernul a trecut  – fără să anunțe pe ordinea de zi a ședinței, fără avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi în ciuda protestelor repetate ale zecilor de mii de oameni ieșiţi în stradă, pe ger! – două ordonanțe care încalcă toate regulile democrației și care dau o lovitură uriașă luptei anticorupție din România!

La ora 1 noaptea (câtă urgenţă!), Ordonanţele erau deja publicate în Monitorul Oficial!

Ce modificări se produc:

  1. Conflictul de interese nu mai este incriminat dacă un demnitar, un ales sau un funcționar favorizează un membru al familiei sau o rudă până la gradul II. Cu alte cuvinte, dacă un parlamentar își angajează la biroul său teritorial fiul, fapta nu mai este penală, ca până în prezent. 50 de foști și actuali deputați și senatori sunt în această situație.
  2. Abuzul în serviciu nu mai este faptă penală dacă se crează un prejudiciu mai mic 200.000 de lei ori dacă nu este provocată “o vătămare gravă a intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice”.
  3. O faptă penală nu poate fi denunțată după mai mult de șase luni de la comiterea ei. Cu alte cuvinte, dacă cineva află mai târziu de jumătate de an de o infracțiune, asta e, …ghinion.
  4. Se modifică inclusiv un articol din codul penal care se referă la pedepsele pentru conducerea sub influența alcoolului, în sensul că s-a eliminat sintagma potrivit căreia alcoolemia se stabilește „la momentul prelevării mostrelor biologice”, permițând astfel, de ce nu?, măsluirea probelor.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code