FacebookTe asteptam si pe Facebook

CONDAMNAŢI LA IZOLARE ŞI SĂRĂCIE

Incompetenţa, ignoranţa, dar şi hoţia politicienilor care conduc ţara asta cocoţaţi pe toate nivelele administraţiei au făcut ca Moldova să rămână o regiune izolată şi săracă.

drum vaslui-roman asfaltLipsită total de infrastructură, Moldova este „cenuşăreasă“ în materie de investiţii străine atrase în ultimii 25 de ani. Investiţiile străine în Moldova (5% din total) sunt de vreo patru ori mai mici decât cele din Transilvania (21%) şi Muntenia (18%) şi de zece ori mai mici faţă de cele din regiunea Bucureşti-Ilfov(56%).

De ce ne-au ocolit investitorii? Pentru că în Moldova nu există infrastructură. Până nu demult, capitala regiunii, Iaşiul, nu avea aeroport, iar cel din Bacău a fost lăsat în paragină. Zero kilometri de autostradă şi drumuri judeţene demne de evul mediu. Moldova nu este, practic, legată de Transilvania, iar singurul drum spre capitala ţării depinde (s-a dovedit!) de… un pod, cel de la Mărăcineni.

Dacă, ipotetic, cineva ar deschide o fabrică în judeţul Bacău, transportul mărfii cu camioanele (în România, de calea ferată nici nu mai poate fi vorba!) către Milano sau München, s-ar putea face în maximum 2 zile? Mergând cu 50 de kilometri la oră în majoritatea zonelor şi având marele noroc să nu dea peste porţiuni de traseu blocate, în două zile camioanele abia dacă ajung la vamă.

Şi, atunci, ne mai mirăm că în judeţele din Moldova, salariile sunt cu 20% mai micidecât media la nivel naţional şi la jumătate faţă de cele din Bucureşti?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code