FacebookTe asteptam si pe Facebook

CUM MAI ”FENTĂM” O LEGE

Primăria Bacău a reuşit să găsească o soluţie „pe lege”, practic – o şmecherie de interpretare a textului, prin care se poate menţine activitatea în spaţiile comerciale aflate în imobilele expertizate cu risc seismic I.

mar-4Legea 282/2015 interzice în mod expres „organizarea şi desfăşurarea de activităţi temporare sau permanente în spaţiile expertizate cu risc seismic care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenţie realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a construcţiei”.

Dar, situaţia spaţiilor comerciale din centrul oraşului care nu mai pot funcţiona la parterul blocurilor cu bulină roşie se va rezolva extrem de simplu în Bacău. Folosindu-se de sintagma mult prea evazivă „aglomerări de persoane”, specialiştii din Primăria Bacău au croit un regulament special privind autorizarea spaţiilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea în clădirile cu risc seismic I. Astfel, toţi proprietarii de magazine, restaurante, etc, vor fi nevoiţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere că în spaţiul respectiv nu se vor strânge simultan mai mult de 50 de persoane, iar fiecărei persoane din spaţiu îi vor reveni cel puţin de 4 metri pătraţi de pardoseală. Proprietarii vor avea la dispoziţie 30 de zile să dea această declaraţie standard, urmând ca Poliţia Locală să evalueze la faţa locului condiţiile asumate. În caz contrar, va fi retrasă autorizaţia de funcţionare.

Cât priveşte reconsolidarea blocurilor în cauză, viceprimarul Ilie Bârzu spune că “în perioada următoare vor începe demersurile. Sunt prinse pe un program naţional, există finanţare, iar în curând vor începe expertizele tehnice”.

În Bacău există 13 blocuri cu bulină roşie: Mărăşeşti 4, 7, 9, 10 şi 12 (centru); Războieni 23, 28 şi 50, Aleea Parcului 1, Mihai Eminescu 7B şi 18, Nicolae Titulescu 26 şi Nicu Enea 48.

Numai în blocul de pe Mărăşeşti 4 (între Primărie şi Prefectură), funcţionează la parter 20 de magazine, 3 filiale bancare şi 2 cabinete medicale.

După ’89, la Bacău, doar un sigur imobil cu bulină roşie (Mărăşeşti 11, bloc cu 48 de apartamente) a fost consolidat, cu fonduri alocate de la Guvern.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code