FacebookTe asteptam si pe Facebook

“ESTE DOAR O PACALEALA, UN PRAF IN OCHII ALEGATORILOR…”

Monica Macovei, europarlamentar și președintele partidului M10, aflată sâmbătă la Bacău, a criticat renunțarea de către premierul Dacian Cioloș la alegerea în două tururi de scrutin a primarilor și eliminarea pragului electoral, care, în opinia sa, ar fi fost două din cele mai importante cerințe ale „străzii”, care „a pus și legitimat” actualul Guvern.

m-m

„Guvernul Cioloș are cel mai puternic mandat pe care l-a avut vreun Executiv în România. Dacă nu exista strada, adică oamenii revoltați, aveam Guvern Ponta și nu mai vorbeam de Guvernul Cioloș. Ca urmare, actualul Executiv are și cele mai mari responsabilități. Din păcate, constatăm o diferență între programul de guvernare prezentat inițial și cel publicat în Monitorul Oficial. Or, primul lucru pe care ar trebui să-l facă Guvernul Cioloș este îndeplinirea cerințelor străzii, pentru că strada l-a pus și legitimat. Datorită străzii există. Iar strada a cerut practic reforma electorală. Deci, strada vrea oameni curați în politică.

În primul program de guvernare prezentat de Cioloș erau prevăzute două tururi de scrutin, iar în Monitorul Oficial apare în programul de guvernare faptul că primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin. Astfel putem avea primar ales chiar și cu 15%.

S-a adoptat o lege care spune că poți face partide cu doar trei membri, dar Guvernul Cioloș păstrează un prag electoral național de 5%. Așadar aceasta este o lege inutilă pentru acele mici partide ce se formează. Poate oamenii dintr-un județ doresc să formeze un partid care să propulseze un parlamentar local. Nu este posibil, dacă acel mic partid nu obține 5% la sută la nivelul țării. (…) Chiar dacă multe și mici, este necesar să apară partide noi, cu oameni curați. Astfel, electoratul va avea de unde alege, nu doar prin rotație PSD și PNL.

Comisia de la Veneția recomandă să nu se schimbe legile electorale înainte de alegeri numai dacă schimbarea ar afecta structura votului, dând posibilitatea partidului aflat la putere să abuzeze. (…) Eu vă spun că în condițiile în care vom face peste șase luni sau o lună sau trei votul în două tururi la primari, Comisia de la Veneția va spune: ‘Bravo România’. Pentru că nu afectează structura votului, ci dimpotrivă aduce competitivitate și aduce reprezentativitate.” a explicat Monica Macovei.

Ea și-a arătat nemulțumirea și față de promulgarea legii votului prin corespondență de către președintele Klaus Iohannis.

„Este doar o păcăleală, un praf în ochii alegătorilor aruncat de PSD și PNL. Votul prin corespondență ar trebui să însemne faptul că alegătorul nu mai vine la consulat sute de kilometri, ci trimite un plic cu opțiunea sa. Or, legea prevede deplasarea alegătorului de trei ori la consulat — pentru preînregistrare, pentru înregistrare și, apoi, pentru a-și lua plicul. (…) Gorghiu și Dragnea au încheiat votarea în Parlament a legii cu o pupătură, (…) pentru că și-au spus că își mențin electoratul captiv din România, iar românii din străinătate tot nu vor putea vota. Votul prin corespondență pentru toți românii din țară și din străinătate ori votul electronic pentru toți românii ar spulbera partidele mari, PSD și PNL, și ar face loc inițiativelor politice democratice în România” – a susținut Monica Macovei.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code