FacebookTe asteptam si pe Facebook

Fondurile europene “salta” comunele judetului Bacau

Asociatia Grup de Actiune Locală Colinele Tutovei – PREZENTARE PROIECTE 2015

Amenajare Grădina botanică si instruirea tinerilor fermieri, com. Prăjesti, jud. Bacău

prajesti-18

Valoarea proiectului finantat pe Masura 322 prin intermediul GAL Colinele Tutovei pentru care s-a primit ajutorul public nerambursabil a fost de 49.997 euro, la care s-au adaugat cheltuieli neeligibile suportate de catre Comuna Prăjesti in valoare de 11.874 euro, ajungandu-se astfel la o valoare totala a proiectului a fost de aproape 62.000 euro.

Prin proiect s-a urmarit revitalizarea speciilor de plante existente si amenajarea spatiilor Grădinii Botanice ”Paul Tarălungă”, pentru introducerea lor în circuitul turistic. Astfel, au fost realizate retele subterane de alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu energie electrică, instalatie de irigat subterană prevăzută cu aspersoare, pavarea cu pavele înierbate a aleilor, amplasarea de stâlpi de iluminat, bănci, cosuri de gunoi, precum si dotarea gradinii cu trei cabanute -magazii din lemn pentru depozitarea uneltelor de lucru.

Iulian Burca, primar com. Prajesti – „S-au facut modernizari ample: a fost introdusa irigarea subterana – cu 58 aspersoare care functioneaza in 4 zone ale gradinii, au fost amplaste 50 de banci rustice din lemn, iluminatul se face acum cu lampi fotovoltaice, a fost instalat si un grup sanitar echipat cu dusuri si toalete ecologice.”

Comuna  Prajesti se mândreste cu mostenirea lasata de biologul Paul Taralunga. De pe urma cunoscutului profesor, au ramas Gradina botanica, singura grădină botanica din Europa in mediul rural, care se întinde pe aproximativ 2 hectare, dar si Muzeul Paul Taralunga, aflat în stare foarte buna, deoarece a fost reabilitat, si el, de curând. Ambele sunt situate in centrul comunei.

Gradina botanica este un rai pentru orice vizitator, care poate vedea, în acelasi loc magnolii, migdali, salcii, flori orientale, Gingo Biloba, nuci negri sau plante cunoscute in limbaj popular, ca floarea studentului. Gradina are sute de specii de plante aduse din toate colturile lumii de renumitul profesor.

Pe de alta parte, comuna Prajesti se poate lauda cu muzeul ce poarta numele profesorului Taralunga. Modernizat la standarde actuale, Muzeul are sute de exponate unice: arme folosite în urma cu secole, carti, monezi vechi si bancnote, adunate de profesorul Taralunga de peste mari si tari. Pasionatii de biologie pot vedea in borcane cu formol embrioni umani sau embrioni monstri de animale. Printre cele mai interesante exponate se numara coltii unui mamut si craniul unul bivol, gasite, se pare, chiar de cunoscutul profesor. Holurile muzeului au expuse cele mai diverse costume populare, colectionate de la oamenii din Prajesti.


Modernizare iluminat public, com. Horgesti, jud. Bacău

horgesti-2

Valoarea proiectului finantat pe Masura 322 prin intermediul GAL Colinele Tutovei pentru care s-a primit ajutorul public nerambursabil a fost de 38.953 euro, la care s-au adaugat cheltuieli neeligibile, suportate de catre Comuna Horgesti, in valoare de 10.179 euro, asa incat valoarea totala a proiectului s-a apropiat de suma de 50.000 euro.

Investitia propusa de proiect a condus la schimbarea iluminatului stradal existent, conventional, cu solutii de iluminat mult mai eficiente energetic, si astfel la infiintarea unui sistem de iluminat public inovativ, cu panouri solare fotovoltaice, cu consum redus de energie. Proiectul a constat in instalarea, pe o distanta de circa 2 kilometri, a 21 de stalpi de iluminat public, cu LED-uri cu consum redus de energie.

 Ion Danca, primar com. Horgesti, jud. Bacău – „De aceasta investitie beneficiaza practic toti locuitorii comunei Horgesti, in jur de 5.000 de persoane. Traseul pe care s-a facut proiectul incepe cu drumul principal, lumineaza Primaria, merge pe drumul spre Scoala, iar la celalalt capat al lucrarii avem Biserica ortodoxa, care este monument istoric. Prin acest proiect am finalizat programul de iluminare publica a tuturor strazilor din comuna Horgesti.”

Comuna Horgesti este situată la sud de municipiul Bacău, pe malul stâng al Siretului, în apropierea fostei cetătii dacice Tamasidava. Prima mentiune documentară a comunei datează din 1442.

Ca obiective turistice, Horgestiul se mandreste cu cele 3 biserici de lemn, construite in secolul XIX, dar si cu iazul renumit ca “raiul pescarilor de crap”.


Extindere Scoala primară Zapodia cu grup sanitar, com. Traian, jud. Bacău

traian-gr.sanitar

Valoarea proiectului finantat pe Masura 322 prin intermediul GAL Colinele Tutovei pentru care s-a primit ajutorul public nerambursabil a fost de 33.900 euro, la care s-au adaugat cheltuieli neeligibile suportate de Comuna Traian, în valoare de 41.406 euro.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat astfel la peste 75.000 euro.

Proiectul a constat in extinderea clădirii Scolii primare Zapodia, în vederea realizării unui grup sanitar. Astfel, au fost amenajate spatii si incaperi cu următoarele destinatii: grup sanitar fete, grup sanitar băieti, grup sanitar persoane cu dizabilităti, grup sanitar cadre didactice, corp centrală termică cu combustibil solid. Pentru asigurarea utilitătior, a fost executat un put forat si un bazin vidanjabil.

 Sorin Gherghelucă, primarul com. Traian, jud. Bacău – „Suntem foarte multumiti de cum a decurs conlucrarea cu GAL Colinele Tutovei si cu constructorul. Acum, ne dorim sa mai avem si alte proiecte, de cum incolo. In comuna sunt foarte multe de facut. Ne dorim asfalt, apa si canal la Zapodia, iar la Scoala veche de la Traian sa punem o centrala, sa schimbam usile si tamplaria, sa nu mai avem probleme iarna.”

Pe raza comunei Traian învăţământul beneficiază de 4 şcoli elementare, 1 şcoală gimnazială, 3 grădiniţe si 2 biblioteci – dintre care una în incinta Şcolii Coordonatoare Traian, iar cealalta în imediata apropiere a Primăriei.

La Zapodia se afla singurul obiectiv din comuna Traian inclus în lista monumentelor istorice din judetul Bacău: este vorba de situl arheologic unde s-au găsit urmele unei asezări eneolitice apartinând culturii Cucuteni.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code