FacebookTe asteptam si pe Facebook

MOLDOVA, POLUL SĂRĂCIEI

O statistică recentă a BNR arată raportul precis al sărăciei măsurat între celeopt regiuni ale ţării, în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor.

PIB (Produsul Intern Brut) reprezintă cel mai important indicator macroeconomic care poate reflecta nivelul de trai a populaţiei. Economiştii îl definesc ca "suma valorii de piaţă a tuturor mărfurilor şi serviciilor destinate consumului final, produseîn toate ramurile economiei în interiorul unei ţări în decurs de un an". O altă definiţie sintetică arată că "PIB = consum + investiţii + exporturi − importuri". PIB-ul pe cap de locuitor este partea din PIB care revine fiecărui cetăţean al ţării în decurs de un an.

PIB-ul pe cap de locuitor în Bucureşti-Ilfov este, de departe, cel mai ridicat din România, având valoarea de 30.700 de euro/locuitor. Pe locul doi urmează Regiunea Vest cu valoarea de 13.500 de euro/locuitor. La polul opus se situează Regiunea Nord-Est, un PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.200 de euro. Deşi PIB-ul naţional este în creştere în ultimii ani, fiind prognozată şi în 2015 o creştere cu 2,5%, România stă prost la nivelul Uniunii Europene, doar Bucureşti-Ilfov şi regiunea Vest având un PIB/locuitor de mai mult de 50% din media UE.

saracie

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code