FacebookTe asteptam si pe Facebook

“MUGURASII” DIN SAUCESTI INFLORESC CU… FINANTARE EUROPEANA

Traim vremuri in care traditiile noastre populare si folclorul risca sa dispara inghitite de globalizare si cultura tot mai modernista. O data cu trecerea timpului, batranii devin neputinciosi si ies tacuti din viata artistica a satelor, iar tinerii, in marea lor majoritate, sunt atrasi de forme mult mai facile de distractie. Mai peste tot in mediul rural, formatiile si ansamblurile artistice, in conditii de trai vitrege – de subfinantare cronica, se subtiaza numeric, se destrama si devin amintiri.

mugurasi-1

Totusi, din fericire, mai sant si exceptii. Acolo unde exista seriozitate, preocupare si pasiune, se gasesc si solutii. Un exemplu este cel al comunei Saucesti, acolo unde un grup folcloric tanar si entuziast beneficiaza, in urma unui proiect cu finantare europeana, de vestimentatie si dotare tehnica de spectacol.

“Proiect cultural de imbunatatire a calitatii vietii prin promovarea portului popular pe Valea Siretului” a fost titlul proiectului depus de Asociatia Muguras Saucestean pe masura 322 (Dezvoltare rurala), prin inermediul Asociatiei GAL Colinele Tutovei.

Bugetul total al proiectului a fost de 9.999 Euro, intreaga suma constituindu-se ca finantare nerambursabila.

Proiectul, a carei perioada de implementare a fost decembrie 2014 – septembrie 2015, a avut in vedere incurajarea implicarii elevilor in promovarea folclorului local prin desfasurarea de activitati cultural-educative.

In urma depunerii proiectului privind promovarea culturii, traditiilor si portului popular, beneficiarul a achizitionat 24 costume populare de fete si baieti, instrumente muzicale, aparatura de sonorizare si flyere.

Simona Bolfa, coordonator Ans. Mugurasii Saucesti:

“A fost un proiect cultural prin care am achizitionat costume populare pentru membrii ansamblului Mugurasii, cat si instrumente musicale pentru copii (orga, saxofon, clarinet, toba taraneasca), dar si aparatura de sonorizare (statie, boxe, mixer, microfoane wirless) si tot ce trebuie pentru ca spectacolele noastre sa fie din ce in ce mai de calitate, din ce in ce mai bune.”

Obiectivul general al proiectului a fost consolidarea identitatii culturale prin promovarea mostenirii culturale din regiunea Valea Siretului. Prin implementarea acestui proiect s-a dorit ca Asociatia Muguras Saucestean sa devina independenta in organizarea de evenimente locale, dar si sa participe la evenimentele organizate la nivel judetean si chiar national cu echipamentele proprii, fara a fi nevoita sa le inchirieze.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code