FacebookTe asteptam si pe Facebook

O DESPĂGUBIRE URIAȘĂ ȘI MAI MULTE MICI ÎNTREBĂRI

O femeie din județul Bacău, infectată cu virusul HIV în 1990, în perioada internării sale în Spitalul de pediatrie, în prezent secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, va primi peste 1 milion de euro despăgubiri, după ce a câştigat în instanţă procesul intentat unităţii medicale în urmă cu 10 ani.

spit_bc

Suma de 4,608 milioane de lei destinată a pune în aplicare sentinţa civilă a Tribunalului Bacău privind despăgubirea victimei provine din fondul de rezervă bugetară al Guvernului.

Dincolo de faptul că sănătatea este de neprețuit și că în țara asta bolnavii infectați cu HIV sunt practic condamnați la izolare și o viață de chin, se ivesc câteva întrebări (mai ales că sunt foarte mulți bani în joc!):

-Cum s-a putut stabili cu exactitate, atât de tranșant, momentul și locul contaminării (fiind dovedit că acest lucru nu poate fi probat cu precizie), după câțiva ani de la înfăptuire, în condițiile în care bolnava a stat internată în spital doar… 3 zile?

-În România sunt aproape 15 mii de infectați HIV înregistrați oficial și alte, numai Dumnezeu știe!, câte zeci de mii de infectați nedepistați. Ce s-ar întâmpla dacă fie și o parte dintre aceștia (cei infectați în spitale, dispensare, penitenciare, cămine,…) ar cere acum, și ei, despăgubiri similare?

-Cum se stabilește valoarea despăgubirii? Dacă o infectare cu HIV din neglijență se plătește cu 1 milion de euro, cât costă o culpă medicală soldată cu mutilare gravă, pe viață, sau un deces?

-Ce se face ca să nu mai tot alinăm nenorociri, ci să avem un sistem de sănătate… sănătos, iar dacă intri într-un spital cu o boală să nu ieși cu alte două?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code