FacebookTe asteptam si pe Facebook

Pentru o Curte Supremă Economică

Dacă ar fi judecaţi după gradul de realizare a programelor de guvernare, toţi cei care au fost la putere ar trebui să fie acum întemniţaţi pe viață pentru ce au promis şi au lăsat în urmă nefăcut.

Vă mai amintiţi că există un program de guvernare, acel amestec de obiective, idei şi propoziţii uneori aberante? Programul de guvernare este lista cu „de făcut” a fiecărui guvern, pentru care trebuie să dea socoteală publică. Poate nu ar fi rău să dea şi socoteală juridică.

Când cere voturi în Parlament, premierul desemnat vine şi citeşte vreo trei ore acest program în faţa unor parlamentari plictisiţi şi chiar absenţi. 95% din ce scrie într-un program de guvernare este copy-paste de la precedentele guverne sau fraze goale, universal valabile în orice orânduire: banii publici trebuie folosiţi eficient, avuţia naţională trebuie protejată şi declarăm război evaziunii fiscale; aplicăm o nouă viziune pentru România, dezvoltarea economică şi coeziunea socială, agricultura, învăţământul şi sănătatea sunt priorităţi absolute,… Oricum, ar trebui o sută de ani pentru a face măcar un sfert din ce scriu cei care vin la putere.

Dacă s-ar realiza ce şi-a asumat guvernul Ponta (oricum nici celelalte guverne nu au fost mai prejos pentru că hârtia suportă orice),  ar trebui ca la finalul mandatului România să fie cam ca Germania şi Japonia la un loc. Ar trebui să avem de toate, sănătate, educaţie, autostrăzi, pensii mari, plus o fiscalitate redusă care să încurajeze iniţiativa privată de cum te naşti, încât să te facă să-ţi doreşti să fii antreprenor sau să lucrezi în sectorul privat şi nu la stat.

Toate programele de guvernare suferă de un singur lucru: cei care vin la putere nu-şi asumă practic nimic precis, ceva cuantificabil pentru care pot fi judecaţi şi traşi la răspundere de cei care i-au votat. Ar trebui să se creeze o Curte Supremă Economică care să analizeze promisiunile făcute şi să le compare cu realitatea, apoi să-i arunce pe toţi în temniţele uitării ca să nu mai ajungă niciodată la guvernare. Dacă am avea aşa ceva, să fiţi siguri că nimeni nu ar mai arunca în dreapta şi în stânga cu programe de guvernare care sunt uitate chiar de a doua zi, odată ce o putere se instalează la Palatul Victoria şi în Parlament.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code