FacebookTe asteptam si pe Facebook

Plopana: Targ saptamanal modernizat cu bani europeni

Localnicii din Plopana si din imprejurimi au acum un târg saptamânal modernizat cu bani europeni. Investitia este de aproape 130.000 de euro, din care putin peste 70.000 de euro, bani de la UE, si diferenta, din resurse locale. Finalizarea acestui nou obiectiv din comuna a durat doar trei luni. Târgul, cu o suprafata de 12.000 de metri patrati, este amplasat pe locul vechiului obor din comuna, infiintat prin hrisov domnesc prin anii 1830.

SONY DSC

Andrei Seto, directorul Agentiei de Finantare a Investitiilor Rurale (AFIR) Bacau:

„Este un proiect depus in cadrul Grupului de Initiativa Locala (GAL) «Colinele Tutovei», cu o valoare relativ mica, dar care are o importanta deosebita in cadrul acestei comune. Suntem convinsi ca va ajuta foarte mult la dezvoltarea localitatii si a regiunii. Prin urmare, felicit intreaga echipa care a lucrat la acest proiect si nu numai, pentru ca am gasit aici o deschidere si din partea primarului si a administratiei locale. Lucru care, de altfel, se poate vedea, comuna Plopana fiind pe locul 2 intre cele 20 de localitati membre ale Grupului, in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene, cu 341.000 de euro”.

Finantarea proiectului a fost asigurata din fonduri UE obtinute, prin masura 3.2.2. – „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea în valoare a mostenirii rurale”.

Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana:

Prin acest târg, cu o traditie seculara in vatra satului, ne-am propus sa aducem obiectivul la standardul cerut de autoritatile statului. Astfel, am venit cu o hala inchisa pentru desfacerea produselor agricole, cu module de piata, acele tarabe, am facut o sectorizare in privinta vânzarii animalelor – pasari, porcine, ovine, bovine, cabaline etc – , plus o rampa de incarcare, cântar de animale, iar pe linie de mediu, o rampa unde se depoziteaza ambalajele si gunoiul menajer din zona târgului.”

SONY DSC

Importanta obiectivului e cu atât mai mare cu cât, inca de la infiintare, comuna Plopana a reprezentat un pol economic, aici, din vechi timpuri, având loc schimburi de marfuri intre localnici si cei din imprejurimi. Interesant este ca, la târgul agricol din Plopana, amplasat in diferite locatii (multa vreme, in cea actuala), oamenii se strângeau cu carutele si faceau schimburi de animale, cereale, comert cu diferite produse etc. De altfel, si in prezent, in fiecare zi de miercuri, aici se aduna sute de masini, carute si alte mijloace de transport, gospodari adunati de peste tot, din localitatile vasluiene Dragomiresti, Gârceni, dar si de pe la Lipova, Odobesti, Secuieni, Colonesti, aflate in judetul Bacau.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code