FacebookTe asteptam si pe Facebook

Prima lună de mandat – din ce comisii fac parte parlamentarii din Bacău

Se împlinește o lună, de când cei 10 deputați și 4 senatori aleși la alegerile din 11 decembrie și-au primit certificatele de aleși, într-o festivitate secretă, ținută la Prefectură.

Parlamentarii încep munca. Trebuie să rezolve bugetul pe 2017, revocarea Avocatului Poporului și referendumul

Parlamentarii încep munca. Miercuri este convocată prima sesiune parlamentară a Parlamentului nou ales, iar deputații și senatorii vor avea de înfruntat câteva teme extrem de importante: bugetul de stat pe 2017 ajunge în Parlament, Opoziția anunță două moțiuni la adresa Guvernului Grindeanu, Avocatul Poporului riscă să fie revocat din funcție și comisia de anchetă privind guvernul Cioloș își prezintă concluziile, după ce îl va audia pe fostul premier.

În plus, Parlamentul trebuie să dea un răspuns președintelui Klaus Iohannis, privind demararea procedurii de referendum popular, pe temele din justiție.

Opoziția începe sesiunea în forță, cu două moțiuni, una de cenzură și una simplă

Opoziția începe sesiunea în forță, cu două moțiuni, una de cenzură, care vizează tot Guvernul și alta, simplă, la adresa ministrului Justiției, Florin Iordache.Liberalii vor demiterea actualului Guvern, la nici o lună de la preluarea conducerii executive.

Liderul PNL Raluca Turcan a afirmat că rostul moţiunii de cenzură este de a atrage atenţia opiniei publice că actualul guvern „derapează de la programul de guvernare asumat”. „Iniţiativa Guvernului de a pune înaintea bugetului de stat ordonanţe privind graţierea şi modificarea Codului Penal pentru clientela politică arată că de fapt guvernul nu este preocupat de problemele reale pe care le-a clamat în campania electorală, ci de interesele celor care gravitează în jurul grupului de decizie. În momentul în care vom realiza că prioritatea majorităţii parlamentare şi a guvernului e de a salva hoţii din puşcărie, vom depune moţiune de cenzură. În secunda doi. Nu vom avea nici cea mai mică reţinere să nu ne luptăm cu toate instrumentele parlamentare împotriva unui abuz la adresa oamenilor cinstiţi din această ţară”, a susţinut Raluca Turcan.

Și USR vrea să îl schimbe din funcție pe ministrul Justiției, pentru că este ”autorul unor proiecte cu dedicație pentru politicienii penali, dar și un ministru al României care a mințit Parlamentul, la votul de învestitură!” Și anunță că susține demersul liberalilor de a iniția o moțiune de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu.

Aleșii vor lucra și în week-end la bugetul de stat pe 2017, pentru a trece cât mai repede de Parlament

Miercuri ajunge în Parlament și bugetul de stat pe 2017, după avizarea în CSAT. Președintele PSD Liviu Dragnea promite ăc se va lucra inclusiv week-endul viitor, pentru a se da cât mai repede un vot în plenul comun.
Opoziția, în schimb, este pregătită cu mai multe zeci de amendamente la buget, pe diferite domenii. PNL, USR și PMP critică proiecția bugetară a guvernului Grindeanu.

Avocatul Poporului, în vizorul parlamentarilor; Se cere revocarea din funcție!

PNL vrea revocarea din funcție a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea. Acesta este acuzat că a politizat instituţia pe care o conduce şi s-a transformat într-un vasal al PSD.
În acest sens, liberalii vor depune o solicitare la Birourile Permanente Reunite pentru ca revocarea lui Victor Ciorbea să fie inclusă pe ordinea de zi a primei şedinţe de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

PNL vrea revocarea din funcție a Avocatului Poporului. Liberalii au anunțat că vor demara săptămâna viitoare demersurile de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea. Acesta este acuzat că a politizat instituţia pe care o conduce şi s-a transformat într-un vasal al PSD.

În acest sens, liberalii vor depune o solicitare la Birourile Permanente Reunite pentru ca revocarea lui Victor Ciorbea să fie inclusă pe ordinea de zi a primei şedinţe de plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
”Am decis să începem demersurile de revocare din funcţie a Avocatului poporului. Domnul Victor Ciorbea nu respectă legea care stă la baza instituţiei Avocatului poporului. Domnul Victor Ciorbea a politizat această instituţie şi s-a comportat ca un vasal al PSD, ca un executant umil al intereselor PSD. Vom solicita începerea procedurilor de revocare şi să ajungă în funcţia de Avocat al poporului o persoană profesionistă, de probitate morală, o persoană care să respecte în primul rând oamenii”, a declarat Raluca Turcan, joi după ședința conducerii partidului.

Cioloș, chemat la audieri în comisia de anchetă, înainte de finalizarea raportului

Comisia de anchetă privind Guvernul Cioloș a audiat în sesiunea extraordinară mai mulți reprezentanți ai instituțiilor care au contribuit la rectificările bugetare din 2016. Membrii comisiilor comune de buget-finanțe urmează să mai cheme la audieri pe fostul premier Dacian Cioloș, pe fostul ministru de Finanțe, Anca Dracu și pe fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. Parlamentarii au cerut Birourilor Permanente reunite să le prelungească până pe 15 februarie termenul de depunere a raportului, în urma anchetei privind modul în care s-au realizat rectificările bugetare pozitive de către Guvernul Cioloş.

Referendumul președintelui Iohannis intră în procedură parlamentară

Parlamentul urmează să dea un răspuns președintelui Klaus Iohannis, privind demararea procedurii pentru organizarea unui referendum, pe teme de justiție.
Astfel, scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează preşedinţii celor două Camere privind intenţa sa de a convoca electoratul la un referendum privind justiţia va intra în discuția comisiilor juridice din Parlament, care trebuie să dea un punct de vedere.
Avizul Parlamentului este consultativ. Dacă în 20 de zile Legislativul nu îi răspunde președintelui, acesta poate merge mai departe cu procedura, fără a mai aștepta un răspuns din partea deputaților și senatorilor.

Cei 10 reprezentanți în Camera Deputaților sunt: Gabriel Vlase (PSD), Teodora Șotcan (PSD), Ionel Floroiu (PSD), Lucian Șova (PSD), Claudiu Ilișanu (PSD), Costel Dunava (PSD), Ionel Palăr (PNL), Tudorița Lungu (PNL), Constantin Avram (ALDE) și Lucian Stanciu Viziteu (USR).

Cei patru aleși din Senat sunt: Dragoș Benea (PSD), Miron Smarandache (PSD), Daniel Fenechiu (PNL) și Viorel Ilie (ALDE).

Cei 14 parlamentari din Bacău

În luna care a trecut, s-au stabilit comisiile din care fac parte parlamentarii și funcțiile acestora. Cea mai înaltă funcție a primit-o Gabriel Vlase, vicepreședinte al Camerei Deputaților. Niciun reprezentant al Bacăului nu face parte din comisiile de control ale SRI sau SIE, ale căror componențe au fost stabilite luni, 16 ianuarie 2017.

Distribuția parlamentarilor de Bacău, în comisii:

Constantin Avram (lider al grupului ALDE din Camera Deputaților): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Costel Dunava (PSD): Comisia juridică, de disciplină și imunități (secretar) și Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Ionel Floroiu (PSD): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, Claudiu Ilișanu (PSD): Comisia pentru politică externă și Comisia pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați, Tudorița Lungu (PNL): Comisia pentru mediu și echilibru ecologic; Ionel Palăr (PNL): Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului; Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu (USR): Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (secretar), Theodora Șotcan (PSD): Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport (vicepreședinte), Lucian Șova (PSD): Comisia pentru transporturi și infrastructură (secretar), Gabriel Vlase (PSD): Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
Dragoș Benea (PSD): Comisia pentru administraţie publică şi organizarea teritoriului, Daniel Fenechiu (PNL): Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Comisia pentru egalitatea de şanse;Viorel Ilie (lider al grupului ALDE): Comisia pentru afaceri europene, Miron Smarandache (PSD): Comisia pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare.

Aleșii sunt monitorizați

Activitatea parlamentarilor din Bacău este detaliată pe o pagină de Facebook, Monitorizare parlamentari băcăuani, o inițiativă personală și voluntară a consilierului local băcăuan Cristian Ghingheș. Pe pagină, vor fi notate toate inițiativele, atitudinile la vot și activitățile desfășurate de cei 14 aleși.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code