FacebookTe asteptam si pe Facebook

SĂ AVEM SPERANŢE ŞI… RĂBDARE!

Problema stringentă a rezervei de apă a municipiului Bacău s-ar putea rezolva chiar în acest an. Şi alte 300 de proiecte de investiții ale primarilor din județ ar putea primi finanțare prin Planul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II).

Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a prezentat, la o întâlnire-fulger cu primarii din judeţul Bacău, prioritățile de guvernare și ale ministerului.

Sevil Shhaideh a arătat că Programul de guvernare are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de 10 servicii publice, în domeniile: sănătate, educație, apă-canalizare, energie termică și electrică (inclusiv iluminat public), transport (drumuri), salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.

Sursele de finanțare pentru aceste categorii de investiții sunt asigurate prin programele europene, la care se adaugă programe guvernamentale precum Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Comasarea fostului Minister al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu Ministerul Fondurilor Europene a avut ca obiectiv tocmai mai buna corelare a programelor gestionate de cele două instituții.

Începând cu 1 ianuarie 2018, se va revizui şi modul de funcționare a autorităților, astfel încât cota defalcată din impozitul pe venit destinate bugetelor locale va crește de la 71,5% la 100%.

Shhaideh a avut şi o discuție separată cu primarul Bacăului, Cosmin Necula, la care a promis rezolvarea, în regim de urgenţă, a finanţării pentru realizarea rezervei de apă a Bacăului. O altă problemă stringentă, pentru care şi primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc, a avut o discuție separată cu vicepremierul, este cea a podului peste Trotuș, aflat în starea avansată de degradare.

La întâlnirea cu primarii din judeţ, Shhaideh a fost însoțită de Sorin Brașoveanu (președintele Consiliului Județean), senatorul Dragoș Benea (președintele PSD Bacău) și senatorul Viorel Ilie (vicepreședintele ALDE Bacău).

Senatorul Dragoș Benea a cerut primarilor… răbdare, pentru că, pe de o parte, Guvernul actual s-a instalat abia acum două luni, iar, pe de altă parte, ”primarii din Bacău și Onești vin să repare lucruri care nu s-au făcut mulți ani”.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code