FacebookTe asteptam si pe Facebook

SALVAŢI MĂCAR AEROPORTUL!

S-a spus tot în ultimul timp despre Bacău, ca urmare a stării jalnice în care a ajuns, că este „un oraş mort” sau „un Bârlad cu aeroport”. Din păcate, dacă nu se acţionează urgent, riscăm să pierdem şi aeroportul…

aeroport-bacauDupă ce a eșuat lamentabil în tentativa de modernizare a aeroportului prin intermediul parteneriatului public-privat cu operatorul low-cost Blue Air, Consiliul Judeţean s-a reorientat în încercarea de a menține Bacăul pe harta aeroporturilor relevante din țară.

CJ caută acum proiectanți pentru modernizarea pistei de la aeroport. S-a lansat o licitație pentru contractarea de servicii de proiectare, valoarea estimată a contractului fiind de peste 1 milion euro. Viitorul proiectant va asigura și asistențatehnică pe perioada de derulare a lucrărilor. Potrivit unui studiu de fezabilitate, modernizarea pistei va costa 37 milioane euro, o sumă mult prea mare pentru bugetul CJ. Autoritățile spun că aeroportul este „prins” în Master Planul General pe Transport și că va beneficia de fonduri europene aferente exercițiului bugetar 2014 – 2020.

Lucrările de modernizare vor viza creșterea coeficientului de portanță a pistei de la Aeroport, introducerea unui noi sistem de balizaj, realizarea de canalizări pluviale pentru toate suprafețele de rulare, dar și construirea unui drum perimetral de securitate. În prezent, la CJ Bacău se află în evaluare tehnică a ofertelor pentru licitația vizând modernizarea terminalului de pasageri și a turnului de control.Cifrele de trafic atestă că numărul pasagerilor trecuți prin Aeroportul Bacău a cunoscut, în ultimii ani, scădere dramatică (de la aproape 400.000 în 2012, la 310.000 în 2014). În aceeași perioadă, Aeroportul din Iași și-a crescut cifra de trafic cu aproape 100.000 pasageri, de la 173.000 (2012) la 274.000 (2014). Traficul pe aeroportul ieșean este în creștere accelerată, mai ales în urma inaugurării unei noi piste de decolare-aterizare, în august 2014.

Modernizarea terminalului de pasageri are ca obiectiv redimensionarea acestuia și creșterea numărului de linii de securitate la 4. Lucrările vor mai viza construirea unui nou turn de control, a unei parcări (290 locuri), precum și construirea unui terminal intermodal pentru taxiuri și microbuze. Pentru realizarea obiectivelor, CJ a realizat un împrumut bancar, în valoare de 20 milioane euro, aprobat de consilierii județeni încă de anul trecut.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code