FacebookTe asteptam si pe Facebook

“SAUCESTENII POT SA DOARMA LINISTITI!”

Titlul proiectului: “Lucrari de corectare a torentilor si de conducere a apei in emisari naturali, in comuna Saucesti, jud. Bacau”


Comuna Saucesti este asezata intr-o zona colinara care favorizeaza crearea de torenti in cazul unor precipitatii abundente, ceea ce conduce la inundatii pe mari suprafete. Asa s-a intamplat in trei randuri, in perioada 2005-2010,atunci cand s-au produs viituri care au afectat suprafete intinse de teren agricol si numeroase locuinte.

Suprafata de colectare a apelor pluviale de pe raza localitatii Saucesti functioneaza ca un bazin de retentie. De aceea, prin proiectul depus prin Asociatia GAL ColineleTutovei pe Masura 125 (Lucrari de refacere a infrastructurii impotriva inundatiilor) , s-a prevazut corectarea torentilor de pe teritoriul comunei Saucesti si conducerea apei in emisarul natural “paraul Rogoza” afferent localitatii, pe o lungime de 1875 metri.

Perioada de implementare a proiectului: februarie 2014 – septembrie 2015. Finantarea nerambursabila obtinuta a fost de 153.400 euro, la care s-a adaugat o cofinantare de 37.155 euro.

BCF_2059

Principalele obiective urmarite prin proiect: prevenirea riscului de inundatii prin reducerea incidentei fenomenelor naturale, reducerea riscului de eroziune a solului, prevenirea si minimizarea pierderilor economice prin reducerea riscului de inundare a zonelor rurale, a terenurilor agricole si silvice.

BCF_2076

Valentin Manea, primar com. Saucesti:

“A fost un proiect mare, amplu, chiardaca la prima vedere bugetul sau ar putea sa para mic.Totusi, am reusit sa realizam cu bine aceasta lucrare de maxima importanta pentru Saucesti, avand in vedere ca aceasta localitate a fost lovita crunt in trei randuri  – 2005, 2008 si 2010 – de inundatii. Daca ar fi fost realizate mai inainte, acest canal si corectarea torentilor ar fi redus mult amploarea inundatiilor de atunci.

Am reusit sa gasim solutii tehnice, chiar si acolo unde se parea ca nu exista iesiri. In prezent, spunem ca  – si nu as vrea sa ajungem sa testam asta! – sistemul de protectie creat isi va indeplini <<obligatia>> de a apara populatia din Saucesti impotriva inundatiilor. Gradinile, culturile si casele oamenilor nu vor mai fi afectate. Cum s-ar spune, saucestenii pot sa doarma linistiti!…!”

Primarul com. Saucesti, totodata presedinte al Asociatiei GAL ColineleTutovei, este convins ca Grupul de Actiune Locala este forma absolute necesara si cea mai eficienta prin care unitatile teritorial-administrative din mediul rural pot sa-si fructifice sansele de dezvoltare.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code