FacebookTe asteptam si pe Facebook

SCURT ŞI CUPRINZĂTOR

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, primarul Bacăului, Cosmin Necula, a lămurit clar, concis şi tranşant situaţia creată privind echipa de fotbal a Asociației Sport Club Bacău. Primarul a răspuns astfel şi declaraţiilor belicoase făcute în ultima perioadă de Cristi Ciocoiu, preşedintele divizionarei B.

necula-6“Doresc un fotbal băcăuan curat, de perspectivă, orientat către viitor prin susținerea grupelor de copii și juniori

Am luat act cu regret și rezerve de ieșirile publice din ultima perioadă asumate de diverși reprezentanți ai Asociației Sport Club Bacău, asociație de drept privat pe care își desfășoară activitatea echipa de fotbal cu același nume. Nu comentez conținutul acestora, deși e lesne de observat că unii oficiali ai Sport Club confundă fotbalul cu politica sau, pur și simplu, exploatează politicianist situația echipei de fotbal de care, în realitate, sunt singurii răspunzători.

Pentru a clarifica aspectele ce țin de legalitate și în virtutea dreptului opiniei publice la o corectă informare, în calitate de Primar al Municipiului Bacău, fac următoarele precizări:

  1. Proiectul pe 2016 prin care Asociația Sport Club a solicitat finanțare nerambursabilă de la bugetul local, în temeiul Legii 350, a fost declarat eligibil de o „comisie tehnică” constituită de fostul Consiliu Local și funcționari din aparatul de specialitate a municipalității. Declararea proiectului ca „eligibil” nu echivalează, în mod automat, cu finanțarea acestuia: Consiliul Local Bacău, ca for deliberativ alcătuit din reprezentanții aleși de băcăuani, este suveran în stabilirea și ordonarea finanțărilor. Astfel, Consiliul Local Bacău a decis, legal și democratic, să respingă de la finanțare proiectul depus de Asociația Sport Club Bacău. CL este singurul în măsură să analizeze oportunitatea unor astfel de finanțări, iar avizul dat de o comisie tehnică nu poate substitui, sub nicio formă, votul exprimat în plenul CL.
  2. Conducerea Asociației de drept privat Sport Club Bacău nu poate da termene Municipalității sau fixa ultimatumuri în încercarea cel puțin dubioasă, din punctul meu de vedere, de a negocia legalitatea cu Primarul Municipiului Bacău sau Consiliul Local. Legea este nenegociabilă și respectarea prevederilor acesteia reprezintă singura cale de a asigura o bază solidă pentru dezvoltarea fotbalului băcăuan. Pe aceste considerente și pornind de la imperativul asigurării unui viitor echipei Sport Club, am dispus ca o delegație a Municipiului Bacău, condusă de administratorul public Leonard Pădureanu, să se deplaseze la sediul FRF, în data de 11 iulie, pentru a stabili cadrul legal de preluare a ACTIVITĂȚII SPORTIVE (fotbalistice) de la Asociația Sport Club la Municipiul Bacău. În urma discuțiilor de la FRF s-a convenit ca activitatea sportivă să fie preluată de către municipalitate, pe Clubul Sportiv Știința Municipal Bacău (prin secția fotbal). Am fost atenționați de conducerea FRF să ținem seama de gestionarea legală a datoriilor asociației, în caz contrar acestea ridicând probleme majore (ex. datoriile către bugetul statului, către furnizori – dovedite cu înscrisuri clare). Pe cale de consecință, respectând calendarul de acțiuni convenit la sediul FRF, Municipiul Bacău a solicitat Asociației Sport Club o detaliere cât mai clară a obligațiilor la zi, alături de înscrisurile aferente în dovedirea/susținerea acestora. Am primit un simplu tabelaș din care reieșea că datoriile Asociației Sport Club se ridică la 2,19 milioane lei, din care peste 908.000 de lei reprezintă ÎMPRUMUTURI (fără detalierea naturii acestora, a scopului contractării etc). Abia după încă o săptămână, conducerea Asociației Sport Club Bacău a revenit cu o adresă în care a răspuns celor solicitate în prealabil de Municipiul Bacău.
  3. Din datele financiar-contabile puse la dispoziție de Asociația Sport Club Bacău reiese că entitatea a contractat împrumuturi în cuantum de 908.903 lei (peste 200.000 euro), din care 196.699 lei către fostul președinte Liviu Goian și alte 54.800 lei către firma acestuia, Segama SRL. Un alt împrumut, în valoare de 150.000 lei, a fost contractat de la dl. Cristian Postolache, membru asociat în cadrul Asociației Sport Club Bacău. În fine, Asociația datorează 295.000 lei societății Sport Club Bacău SA, deținută de Municipiul Bacău, împrumut pe care Curtea de Conturi a României l-a identificat drept nelegal acordat și aflat, în prezent, în recuperare de către Municipiul Bacău. Menționez că Asociația Sport Club Bacău este investigată de organele abilitate ale statului pentru comiterea infracțiunii de „deturnare de fonduri” în cazul a 3 proiecte de finanțare nerambursabilă derulate între 2012-2014, perioadă în care Asociația a fost condusă de dl. Liviu Goian. După cum lesne se poate observa, natura privată a împrumuturilor contractate de Asociație, relația de îndatorare izvorâtă din acestea, precum și dimensiunea împrumuturilor fac IMPOSIBILĂ preluarea, pe căi legale, a activității sportive de către Municipiul Bacău.
  4. Ca Primar al Municipiului Bacău, luând act de votul Consiliului Local de respingere de la finanțare a proiectului depus de Asociația Sport Club Bacău, afirm că pentru contribuabilii băcăuani și pentru bugetul local nu poate fi impusă ca prioritate preluarea la plată a unor datorii (împrumuturi) cu caracter privat și care țin, în mod indisociabil, de relațiile private dintre asociații aflați în cadrul Asociației Sport Club Bacău și alți terți. De altfel, legislația în vigoare și practicile Curții de Conturi interzic astfel de manopere, finalitatea acestora fiind una de natură penală, așa cum se poate observa cu ușurință în multe alte cazuri ce au întinat imaginea fotbalului românesc. Sunt un susținător al sportului băcăuan, însă ceea ce s-a petrecut în fotbalul băcăuan între 2010 și 2015 ridică mari semne de întrebare atât sub aspectul oportunității cheltuirii a milioane de euro din bani publici, cât mai ales din perspectiva realizărilor ca și inexistente în acest sport (raportat la dimensiunea finanțărilor).

Nu înțeleg de ce fostul Consiliu Local, în configurația politică de dinainte de 5 iunie 2016, nu și-a asumat prin vot proiectul depus de Asociația Sport Club Bacău, în condițiile în care jucătorii și staff-ul tehnic s-au plâns, în repetate rânduri, că sunt neplătiți încă din februarie. Dacă le-ar fi păsat, cumva, de această echipă pe care au finanțat-o an de an cu sume enorme de la bugetul local, aleșii din vechiul Consiliu ar fi trebuit să-și asume prin vot susținerea Sport Club Bacău, în 2016. Nu au făcut-o, alegând să se spele pe mâini cu soarta acestui club de fotbal privat. Conducătorii Asociației, de cealaltă parte, și-au bătut joc de fotbaliști, ducându-i cu vorba luni de zile, deși știau foarte bine controversele și ițele încâlcite din jurul finanțării Sport Club (audit Curtea Conturi & dosar penal pentru deturnare de fonduri).

În final, îi anunț pe toți că mizele mărunte și politicianismul afișat atât de conducătorii Asociației Sport Club, cât și de unii dintre aleșii locali actuali nu mă vor intimida sub nicio formă și nu mă vor abate de la drumul sigur al legalității, în fond calea corectă de urmat în situația dată.

P.S. 1 – Municipalitatea Bacău poate prelua oricând grupele de copii și juniori ale Asociației Sport Club și cred că aceasta ar trebui să fie calea de urmat pentru conducerea Asociației dacă este cu adevărat preocupată de viitorul respectivilor copii și juniori.

P.S. 2 – Să nu uităm că în Municipiul Bacău există echipe de fotbal demne de apreciat, de numele cărora nu s-au legat niciodată controverse sau suspiciuni de o natură sau alta (de ex. Clubul Sportiv Aerostar).”

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code