FacebookTe asteptam si pe Facebook

„SECRETELE” SPITALULUI MUNICIPAL ÎNCEP SĂ FIE DEZVĂLUITE

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a efectuat – însoţit de presă – o vizită la Spitalul Municipal. Din 2014, nimeni nu a mai putut intra în şantier, nici măcar beneficiarul, întrucât constructorul… a interzis acest lucru!

necula-65Spitalul Municipal Bacău este o investiţie pentru care s-au cheltuit peste 150 de milioane de lei, realizată în proporţie de doar 75%, şi care stă închisă de mai bine de trei ani, după intrarea în insolvenţă a firmei ICCO Braşov, liderul consorţiului care a realizat  lucrările (ICCO-Philips-Integrine).

Asupra investiţiilor de la spital planează o serie de suspiciuni, atât faţă de calitatea lucrărilor, dar mai ales faţă de ieşirea din termenul de garanţie a echipamentelor medicale montate odată cu ridicarea clădirii. Primarul Necula a dezvăluit faptul că Primăria Bacău a intentat proces constructorului, căruia îi cere daune şi penalităţi de aproape 40 de milioane de lei. Există neconformităţi între proiect şi execuţia lucrărilor iar echipamentele medicale, achiziţionate în proporţie de 80%, au deja o vechime de 6-9 ani.

spit-1

Şantierul Spitalului Municipal a fost inaugurat de fosta administraţie în 2007, în prezenţa premierului de atunci, Călin Popescu Tăriceanu. Un prim termen de finalizare a obiectivului a fost fixat pentru 2011, iar în 2012 (în campanie electorală!), Romeo Stavarache invita triumfalist băcăuanii să-şi facă aici analizele medicale acolo.

Cosmin Necula a declarat că dacă primaria reuşeşte să preia investiţia în perioada imediat următoare, Spitalul Municipal Bacău ar putea fi finalizat – termenul optimist! – într-un an şi jumătate.

La aproape 9 ani de la începerea lucrărilor, Spitalul e „finalizat” în proporție de 75 la sută, iar echipamentele medicale sunt livrate în proporție de 85 la sută. La asta se adaugă o suită de neconformități de ordin constructiv, descoperite în cadrul lucrării în urma unei expertize tehnice, neconformități pe care asocierea de firme nu le-a remediat până în prezent. Obiectivul meu este să terminăm spitalul în acest mandat. Situația este însă destul de complexă, cu multe lucruri care vin din urmă. Există un raport de analiză juridică elaborat de o reputată casă de avocatură ce semnalează grave deficiențe în gestionarea contractului de construire a Spitalului, manifestate la nivelul municipalității băcăuane. La orizont se profilează un litigiu de durată cu asocierea de firme care a lucrat la șantierul Spitalului, litigu pentru care Municipiul Bacău este pregătit. În paralel, proiectul trebuie continuat și terminat: asta înseamnă preluarea proiectului tehnic de la societatea de proiectare și scoaterea la licitație, în perioada următoare, a restului de lucrări rămas de executat. Acesta este planul meu pentru șantierul Spitalului Municipal.” – a declarat Cosmin Necula

spit-2

spit-3

spit-4

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code