FacebookTe asteptam si pe Facebook

SUNTEM „PRAF”!

Bacăul este un oraș în care rețelele de apă potabilă sunt praf, rețelele de iluminat public preluate de la E.ON sunt praf, rețelele de termoficare sunt praf!”, cu aşa o afirmaţie şi-a început conferinţa de presă primarul Cosmin Necula, descriind situația oraşului, după ce băcăuanii au rămas iar 3 zile fără apă, în weekendul trecut.

Necula a făcut şi o “radiografie” statistică a dezastrului:

Rețeaua de apă a Bacăului suferă peste 1.000 de avarii pe an, dintre care 2 majore, iar pierderile de pe conducte sunt, în medie pe oraș, de circa 60%. În cartierul Şerbănești, 90% din apă se scurge în pământ. Cea mai mare parte din reţele nu au mai fost refăcute de 30-40 de ani. Exceptând străzile modernizate în ultimii ani, conductele de dedesubt, chiar dacă funcționează, au durata de viață expirată de mult.

De la barajul de la Valea Uzului, apa ajunge în Bacău printr-o conductă de 60 de kilometri, dintre care doar 40 au fost modernizați. Pe cei 20 de kilometri de conductă rămaşi cei făcuţi înainte de ’89, s-au tot produs avariile majore din ultimii cinci ani.

Totuşi, ce-I de făcut?

Concluzia edilului şef este că, „după 12 ani de pus pavele”, când infrastructura de utilități nu a fost deloc o preocupare a administraţiei Stavarache, trebuie intervenit masiv şi hotărât în rețelele subterane.

Primarul Cosmin Necula a prezentat şi traseul pe care îl are conducta rezervei de apă a Bacăului, de la puţurile din Gherăiești. Pe traseul Gherăiești-Barați, unde este stația de tratare, conducta are trei tronsoane practic distruse, sau chiar… inexistente(!), şi trebuie urgent refăcute.

Necula a luat primele măsuri încă de la intrarea în funcția de primar (moment ce a coincis cu… avaria majoră din vara lui 2016!) şi a alocat fonduri pentru proiectarea sistemului de alimentare cu apă de rezervă.

CRAB, în ritm de melc 

Pasivitatea, lipsa de viziune şi eficienţă ale CRAB (Compania Regională de Apă) îl nemulțumesc profound pe primarul Bacăului:

„Dacă tot suntem acționari principali şi municipiul Bacău este principalul contributor la bugetul CRAB, vreau ca Bacăul să fie tratat cu prioritate, să fie și principalul beneficiar. Dacă CRAB nu grăbește rezolvarea problemei rezervei de apă, lucrările ar putea fi preluate în totalitate de primărie. Primăria Bacău este dispusă să preia proiectarea și execuția pentru refacerea rețelei de apă. Nu ar fi exclusă, astfel, nici chiar ieșirea din CRAB.”, a spus primarul, referindu-se la ritmul extrem de lent în care CRAB îşi face treaba pe cele două tronsoane preluate.

Cum zilele acestea, Compania de Apă va organiza concurs pentru un nou director, (după demiterea cu scandal a lui Răzvan Găină, la avaria de anul trecut), primarul Necula mai speră totuşi într-o revigorarea activităţii acesteia: „De la noul director aștept să regândească rețelele de apă din municipiu.”

(foto: Ziarul de Bacău)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code