FacebookTe asteptam si pe Facebook

“TREBUIE SĂ RECONSTRUIM BACĂUL!”

necula-teavaConfruntat cu avaria majoră de săptămâna trecută, când 6000 de locaţii (apartamente, creşe, şcoli, instituţii) din Bacău nu au avut apă caldă şi căldură, primarul Cosmin Necula a făcut o analiză în detaliu a sistemului de termie din municipiu și a modului în care Thermoenergy SA gestionează situația.

Rezultatele analizei arată un adevărat dezastru:

  • la societatea de termoficare s-a procedat exact invers decat trebuia, fiind schimbate retelele secundare, dar cele principale nu. In reteaua primara, conductele sunt cele mai vechi din 1975, iar cele mai noi din 1997. “Pe o astfel de conducta s-a produs avaria de saptamâna trecuta”, a declarat primarul Cosmin Necula, chiar aratand presei exact bucata de conducta in care s-a produs spartura. Astfel, degeaba s-au schimbat in ultimii doi ani retelele secundare, daca cele primare cedeaza in diferite puncte, rând pe rând.
  • s-au alocat fonduri ZERO pentru preventie, mentenanta sau investitii, fiind prevazute sume doar pentru reparatii accidentale, si acelea, la un nivel derizoriu.

15.000 de apartamente si alte unitati deserveste Thermoenergy in municipiul Bacau, cu alte cuvinte zeci de mii de bacauani sunt clientii unui sistem care poate ceda in orice moment din cauza lipsei de viziune a fostei administratii.

“Obiectivul administrației pe care o conduc este să oferim servicii publice demne de anul 2016. Drumul va fi anevoios, cu dificultăți, nu se poate repara peste noapte ceea ce s-a distrus și furat în trei mandate, 12 ani. Trebuie să reconstruim Bacăul, să redevină funcțional la capitolul servicii publice. Mi-am propus să intru sub oraș. E ușor să pui pavele și borduri și, astfel, să acoperi mizeria cu sclipici. Eu vreau să intru sub oraș și să fac curătenie!” – Cosmin Necula.

Care sunt solutiile urgente?

Pentru ca la acest moment se lucreaza cu un buget aprobat la inceputul anului, primaria nu poate lua decât masuri temporare la acest moment, anul viitor urmând sa fie prevazute investitii pe termen lung.

„Deocamdata voi aloca 74.000 de lei pentru doua studii de fezabilitate si proiecte tehnice pentru a realiza doua cupluri, unul de 1,8 milioane de lei si altul de 1 milion de lei, care vor permite redirectionarea agentului termic in cazul unor avarii. Astfel, vor fi afectati mult mai putini consumatori. Vom aproba si sumele necesare pentru schimbarea a circa 30 de vane din cele 50 si voi aloca 387.500 lei pentru dotarea cu cele necesare la interventie”, a precizat Necula.

Ce isi propune primaria pe termen lung?

Urmatorul pas este schimbarea retelei primare, o investitie de 91 milioane de lei, adica circa 20 de milioane de euro, bani care pot fi europeni, fiind disponibili pe POIM (Programul Operational de Infrastructura Mare). La un moment dat s-a facut un studiu de fezabilitate pentru o astfel de investitie, dar acesta nu a fost acceptat de Ministerul Fondurilor Europene, pentru ca… nu a fost realizat bine. Din acest motiv, este necesara refacerea lui, dupa care sa fie solicitate fondurile europene pentru a demara investitia.

O alta schimbare care se va produce cât de curând este la nivelul conducerii societatii (in baza Ordonantei 109, privind guvernarea corporativa a intreprinderilor publice), de la presedinte la membrii consiliului de administratie. Potrivit acesteia, urmatorii decidenti de la societatea de termoficare trebuie sa aiba experienta in forurile de conducere ale societatilor si cunostinte tehnice, ceea ce inseamna ca optiunile vor fi destul de limitate.

Thermoenergy a luat fiinta in 2014, dupa ce fostul CET a dat faliment. La conducerea acestuia a fost adus Radu Cristian Palade, fost inginer si membru al PNL Bacau.

teava-sparta

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code