FacebookTe asteptam si pe Facebook

UN ”JAFO” PERFECT

RAFO Onești, odinioară mândria platformei industriale de pe Valea Trotușului și motorul economiei județului Bacău, mai este bună doar de… dat la fier vechi!

rafo

Ceea ce s-a întâmplat cu Rafinăria din Onești este tipic si emblematic pentru procesul de prăduire sistematică a economiei înfăptuit de întreaga clasă politică românească (sau cu sprijinul direct și interesat al acesteia) din ultimii 25 de ani.

Jaful de la RAFO a început o dată cu ”privatizarea de mare succes” prin care, în 2001, mult lăudatul Guvern Năstase făcea practic cadou rafinăria afaceristului Corneliu Iacobov. În numai șapte ani, petro-bijuteria Moldovei era deja pusă pusă la pământ (în paralel, și Rafinăria Dărmănești era redusă la tăcere de același personaj!). După repetate scandaluri de culise şi vânzări/preluări îndoielnice, rafinăria a ajuns, în 2009, în mâinile unor patroni ruși (Petrochemical Holding).

RAFO efectiv nu mai funcționează încă din 2008, an în care cea mai mare parte din angajați a fost trimisă acasă. Apoi, patronatul rus a vândut tot ce se putea (flota de vagoane și locomotive, terenurile și benzinăriile, rezerva de țiței). ”Valorificările” i-au adus în conturi 40 milioane euro, suma fiind teoretic suficientă pentru reluarea activității. Lucru care, evident, nu s-a mai întâmplat.

Pentru Onești și pentru județul Bacău, este un dezastru. Un jaf săvârșit ca la carte, cu o lungă listă de făptuitori și complici, de pe care nu lipsesc ”nașul” Hrebenciuc, șeful privatizărilor de la acea vreme (Ovidiu Muşetescu – cel care s-a dus în mormânt având pe conștiință și fabrica Letea!), experții în golăneli economice Corneliu Iacobov și Marian Iancu,…

(foto: mediafax)

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code